• Maliyet Unsurları

    Ticari mal maliyet unsurları, mal bedeli ve mal bedeli bünyesinde sayılan diğer giderlerdir. Bunların alış bedellerini biliyorsak ticari mal maliyetini kolayca hesaplarız. Direkt ilk madde ve malzeme, malın bünyesine giren hammadde ve yarı-mamüllerdir. Direkt işçilik direkt etki eden işçilik bedelidir. Genel üretim giderleri, dolaylı etki eden giderlerdir. Hizmet giderleri, hizmetin üretilmesi için katlanılan ve hizmetin…


  • Sorumlu Sıfatıyla KDV ve Tevkifatlar

    Tanım Devlet, verginin tahsilatı konusunda vergi sorumlusunu muhatap alır. Çoğunlukla kdv sorumlusu ile kdv mükellefi aynı kişidir, ancak aşağıdaki sebeplerden ötürü sorumlu ile mükellef aynı kişi olmaz. Böyle bir durumda Sorumlu Sıfatıyla KDV ve Tevkifat konusu devreye girer. Sorumlu Sıfatıyla KDV devlete olan borcumuzdur ve kısa vadeli yabancı kaynaktır. Vergi mükellefi olmayan satıcıdan aldığımız hizmet…


  • Verilen Depozitolar

    Depozito ödemeleri – ödemelerin geri tahsilatı Depozitolar sonradan geri alınacağı için varlıktır. 1 yıldan kısaysa dönen varlık, uzunsa duran varlıktır. ilk 1 yıllık kısmı 3000, 2. ve 3. yıllık kısmı 6000 olarak ayırdık.


  • Sabit Kıymetler

    Sabit kıymetler duran varlıklardır. Bir varlığın sabit kıymet olabilmesi için kanunen konulmuş bir alt sınırın üzerinde bir alış bedeli olması gerekir. Bu sınıra sabit kıymet sınırı denir. Bu sınırın altındakiler direkt 700’lü gider olarak yazılır. Mobilya satın alımı Makine satın alımı Bilgisayarlar ve yazılımlar satın alımı Yazılımlar 260 Haklar hesabı altında takip edilir.


  • Mevduat-Repo-Stopaj

    Stopaj Stopaj, gelir üzerinden ödenen vergilerden başkası adına yapılan kesintidir. Banka stopaj kesintisi, devlete sonradan ödenmek üzere, bankanın müşterilerinin faiz gelirlerinden yaptığı vergi kesintisidir. Gecelik repoya yatırma – faiz dönüşü Vadesiz banka hesabından vadeli banka hesabına geçiş oluyor 3 haftalık mevduat yatırma – vade sonu


  • Avanslar

    Sipariş avansı verilmesi (çek ve nakit) Sipariş avansı verilmesi – malın teslim alınması Sonradan ödeme yapmak açık hesap ödeme yapmak demektir. Sipariş avansı alınması – malın teslim edilmesi Alınan sipariş avansları, biz malı müşteriye verene kadar borcumuzdur. Pasif hesaplar borçlandırılınca azalırlar. Personele avans verilmesi – masraf formunun alınması Finans direktörü, satış, pazarlama ve üretim ile…


  • Kredi Kartları

    Kredi kartı ile hammadde alımı Kredi kartı borçları 309 hesapta kullanılması tavsiye edilir ancak uygulamada farklı hesaplarda da kullanıldığı görülür. Kredi kartı ile temsil gideri harcaması Kredi kartı ekstresinin ödenmesi


  • Banka Kredileri

    Kredinin hesaba yatması 1 yıldan kısa vadeli banka kredileri 300, 1 yıldan uzun olanlar 400 de takip edilir. Kredinin nakden alınması – faizi ile geri ödenme Kredi teminatı için senet verilmesi – geri ödeme Banka, teminat olarak verdiğimiz senedi tahsil ettiği için aradaki farkı ödüyoruz.



  • Vergi Ödemeleri

    KDV1 (Ödenecek KDV var) Firmalar duruma göre aylık veya 3 aylık beyannameler verirler. Beyannamelerin beyanı sonrası tahakkuk fişlerini alırlar. Bu tahakkuk fişleri yasal süreleri içinde devlete ödenirler. Hemen her beyannamede ödeyeceğin ilgili vergiye ek olarak beyannamenin damga vergisi ödenir. Beyannamenin de ayrı bir damga vergisi vardır. Devlete olan vergi borçları 360 hesap altında takip edilir.…


  • Satış İskontoları

    Erken ödeme iskontosu Erken ödeme aldığımız için alacağımızın bir kısmından feragat ediyoruz. Bunu yapabilmek için müşterimizden iskonto faturası alıyoruz. Bu işlem aldığımız iade faturasının bir benzeri olur. Miktar iskontosu Miktar iskontosu ciro indirimidir. Müşteriden iskonto faturası almak gerekir.


  • Satış İadeleri

    Mal iadesi 1 Mal ve hizmet iadeleri 610 satıştan iadeler hesabında takip edilir. Gelir tablosundaki gider ve zarar karakterli hesaplar borç yazılırlar. Bu işlemde gelir tablosundaki net satışlar azalmıştır. Dikkat! – Satarken alacak girilen 391 hesaplanan kdv, satıştan iadede borç yazılmaz. KDV beyannamelerinde satıştan ve alıştan iadeler ayrıca beyan edildiğinden dolayı 191 ve 391 altında…