Makro Uygulamalarını Excel’e Kısayol Olarak Tanımlamak

İndirme linkleri: Excel makro dosyası / test datası

Aşağıdaki YouTube Videosunda Excel’in şeridini nasıl kişiselleştirebileceğinizi ve işinizi kolaylaştıracak makro uygulamalarını Excel’e nasıl kısayol olarak tanımlayabileceğinizi anlatıyorum.

Not: Seslendirme yapay zeka kullanılarak yapılmıştır!

Makro Uygulamalarını Excele Tanımlamak – YouTube Video

Bu videoda Excel şeridi özelleştirme, yeni sekmeler ekleme ve şeride makro uygulaması tanımlama işlemlerinin nasıl yapıldığı anlatılmıştır.

İlgili Makaleler

Videonun Tam Metni

Hoş geldiniz.

Bugün, Excel’in şeridini nasıl kişiselleştirebileceğinizi ve işinizi kolaylaştıracak makro uygulamalarını Excel’e nasıl kısayol olarak tanımlayabileceğinizi göstereceğim.

Bu videonun açıklamalar kısmına 2 adet Excel dosyasının linkini bırakıyorum. Bu dosyalardan biri makro kodlarını içeren Excel makro dosyasıdır. Diğeri test datamızdır. Şimdi bu iki dosyayı bilgisayarınıza indirin. Masaüstünde veya farklı bir konumda “makro” adında bir klasör oluşturun ve Excel makro dosyasını bu klasöre taşıyın.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Biz bu uygulamayı kısayol olarak Excel’e ekleyeceğiz. Bu yüzden bu makro dosyası bulunduğu klasör içinde kalsın. Dosyayı başka bir klasöre taşımayın ya da adını değiştirmeyin. Aksi takdirde hata alabilirsiniz.

Şimdi klasörü açalım ve makro dosyamızı çalıştıralım. Ekranda görülen “Çalıştır” düğmesine tıklayın. Eğer “Makro kodu çalışıyor” şeklinde bir bildirim alırsanız bir sonraki aşamaya geçebiliriz. Ancak eğer bir hata mesajı alırsanız, benim makro hatalarını gidermeye dair yapmış olduğum bir video var, linkini açıklamalar kısmına ekliyorum. O videoyu izleyerek bu hatayı giderin.

Şimdi makro uygulamamızı kısayol olarak Excel’e tanımlayalım. Öncelikle kendi özel sekmemizi oluşturmak için sırasıyla şu adımları izleyin: Sol üst köşedeki “Dosya” sekmesine tıklıyoruz. Ardından soldaki “Seçenekler” bölümüne tıklayın. Açılan pencerede, sol tarafta yer alan “Şeridi Özelleştir” seçeneğine tıklayın.

Bu bölümde sol tarafta komutlar, sağ tarafta sekmeler görülmektedir. Öncelikle kendi özel sekmemizi oluşturmak için “Yeni Sekme” düğmesine tıklamanız gerekecek. Sonra yeni sekmenin adını değiştirmeniz gerekecek. Yeni sekmenizi seçin ve “Yeniden Adlandır” düğmesine tıklayın. Ben genellikle “Uygulama” adını kullanıyorum, ancak siz isterseniz farklı bir ad verebilirsiniz. “Tamam” düğmesine tıklıyorum. Böylece “Uygulama” adında kendi özel sekmemizi yaratmış olduk.

Şimdi bu sekmenin altına ekleyeceğimiz komutların bulunacağı bölümü adlandırıyoruz. Yeni grup bölümüne tıklıyorum ve “Yeniden Adlandır” düğmesine tıklıyorum. Açılan pencerede, “Görünen Ad” kısmına “Makro” yazıyorum ve bir simge seçip “Tamam” düğmesine tıklıyorum. Böylelikle “Uygulama” sekmesi altında “Makro” bölümünü oluşturmuş olduk.

Şimdi makro kodumuzu kısayol olarak ekleyelim. Sol üst köşede yer alan açılır listeden “Makroları” seçiyorum. Burada makro fonksiyon adımızı göreceksiniz. Makro komutunu seçiyorum, sağ taraftaki “Makro” grubunu seçiyorum ve ortadaki “Ekle” butonuna tıklıyorum. Böylece makro komutunu “Makro” grubuna eklemiş olduk.

Şimdi makro komutumuzun adını “Üst Satır Düzenleme” olarak değiştiriyorum. Bir simge seçip “Tamam” düğmesine tıklıyorum. Son olarak, bu pencereyi kapatmak için tekrar “Tamam” düğmesine tıklıyoruz.

Görüldüğü gibi, yukarıda “Uygulama” sekmesi oluşturuldu. Bu sekme altında “Üst Satır Düzenleme” makro kısayolunu görebilirsiniz. Artık bu dosya ile işimiz bitti. Bu dosyayı kapatalım ve test dosyamızı açalım.

Yukarıda “Uygulama” sekmesini görüyorsunuz. Bu sekme altında az önce eklediğimiz makro komutunun kısayolunu görebilirsiniz. Buna tıklayalım. Makro komutumuz çalıştı ve üst satır başlıkları otomatik olarak ayarlanmış oldu.

Evet. Videonun sonuna geldik. İş hayatında Excel programını sıklıkla kullananların işlerini kolaylaştıracak içerikler üretiyorum. İş yükünüzü hafifletecek bir uygulamaya denk gelebilirsiniz. Bu yüzden kanalıma abone olmanızı tavsiye ederim. Bir sonraki videoda görüşmek üzere.

Makro Uygulamalarını Excele Tanımlamak

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: