Excel’de Makro Hatasını Gidermek

Aşağıdaki YouTube Videosunda “makrosu çalıştırılamıyor. Makro bu çalışma kitabında olmayabilir veya tüm makrolar devre dışı bırakılmış olabilir” hata mesajının nasıl giderilebileceğini anlatıyorum.

Not: Seslendirme yapay zeka kullanılarak yapılmıştır!

Excel Makro Hatası Gidermek Video

Bu videoda excel makro hatası, makro hatası düzeltme, excel makro güvenlik hatası, makro çalıştırılamıyor hatası konu başlıkları incelenmiştir.

Ek bilgi: Aşağıda belirtilen hata mesajları detaylıca incelenmiştir:

  1. Makrolar devre dışı bırakıldı.
  2. Dikkatli olun! İnternet kaynaklı dosyalar virüs içerebilir. Düzenlemeniz gerekmiyorsa, Korumalı Görünümde kalmanız daha güvenli olur.

Hata Mesajı Görünümü

excel makro hatası

İlgili Makaleler

Tek Tıklama ile Başlıkları Ayarlamak

Videonun Tam Metni

Hoş geldiniz.

Bugün sizlere, Excel makro dosyaları çalıştırıldığında karşılaşabileceğiniz hatalardan biri olan “makrosu çalıştırılamıyor, makro bu çalışma kitabında olmayabilir veya tüm makrolar devre dışı bırakılmış olabilir” hatasını gidermek için bazı ipuçları ve püf noktaları vereceğim. Excel’deki bu hata mesajıyla baş etmenin kolay yollarını öğrenmek için videoyu sonuna kadar izlemenizi tavsiye ederim.

Öncelikle yapmanız gereken şey şu: eğer bu makro dosyası size eposta yoluyla gönderilmişse, bunu bilgisayarınıza kaydedin. Eğer eposta üzerinden bu dosyayı açmaya çalışırsanız, Excel programınızın sürümüne veya Excel ayarlarınıza bağlı olarak bu hatayla karşılaşabilirsiniz.

Makro dosyamızı bilgisayarımıza indirdik. Ardından dosyaya sağ tıklayıp açılan menüden “Özellikler” seçeneğine tıklıyoruz. Açılan pencerede, en altta “Engellemeyi Kaldır” seçeneği varsa, yanındaki kutucuğu işaretliyoruz. Sonrasında “Uygula” ve “Tamam” düğmelerine sırasıyla tıklıyoruz. Böylelikle Excel makro dosyamızın engellemesini kaldırmış olduk.

Şimdi makro dosyamızı çalıştıralım. Yukarıda “Dikkatli olun, internet kaynaklı dosyalar virüs içerebilir” gibi bir uyarı görebilirsiniz. Dosyanın kaynağına güveniyorsanız yanda bulunan “Düzenlemeyi Etkinleştir” düğmesine tıklayın.

Sol üst köşede “Makrolar devre dışı bırakıldı” uyarısını görebilirsiniz. Yanındaki “İçeriği Etkinleştir” düğmesine tıklıyoruz. Böylelikle makro kodları artık çalıştırılabilir duruma geldi.

Eğer makroyu çalıştırırken hala hata almaya devam ediyorsanız Excel programının makro ayarlarına bakmanız gerekebilir. Bunun için öncelikle sol üst köşedeki “Dosya” sekmesine tıklamanız gerekmektedir. Ardından sol tarafta bulunan “Seçenekler” bölümüne tıklayın. Açılan pencerede, sol tarafta yer alan “Güven Merkezi” seçeneğine tıklayın. Ardından sağ tarafta bulunan “Güven Merkezi Ayarları” seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede, sol tarafta bulunan “Makro Ayarları” seçeneğine tıklayın. Sağ tarafta yer alan, “Bildirimde bulunarak tüm makroları devre dışı bırak” özelliğini seçin ve ardından Tamam düğmesine tıklayın. Tekrar Tamam düğmesine tıklayın ve Excel makro dosyanızı kapatın. Böylelikle Excel makro ayarlarını güncellemiş olduk.

Şimdi dosyamızı tekrar açalım. Sol üst köşede “Makrolar devre dışı bırakıldı” uyarısını tekrar görebilirsiniz. Az önce bahsettiğim gibi yanındaki “İçeriği Etkinleştir” düğmesine tıklıyoruz. Artık Excel makro işlevi etkin hale gelmiş oldu.

Kısaca özetlemek gerekirse sırasıyla şu adımları uyguladık.

1. Eğer Excel makro dosyası eposta yoluyla gönderildiyse, dosyayı bilgisayarımıza indiriyoruz.

2. Dosyaya sağ tıklıyoruz ve ardından “Özellikler” seçeneğini seçiyoruz. Eğer “Engellemeyi Kaldır” seçeneği varsa, ilgili kutucuğu işaretleyerek dosyanın engellemesini kaldırıyoruz.

3. Dosyayı çalıştırdığımızda “Dikkati olun, internet kaynaklı dosyalar virüs içerebilir” gibi bir uyarı çıkarsa “Düzenlemeyi Etkinleştir” düğmesine tıklıyoruz.

4. Eğer sol üst köşede “Makrolar devre dışı bırakıldı” uyarısı çıkarsa, “İçeriği Etkinleştir” düğmesine tıklıyoruz.

5. Eğer hala hata alıyorsak, makro ayarlarına giderek “Bildirimde bulunarak tüm makroları devre dışı bırak” seçeneğini seçiyoruz.

Evet. Videonun sonuna geldik. İş hayatında Excel programını sıklıkla kullananların işlerini kolaylaştıracak içerikler üretiyorum. İş yükünüzü hafifletecek bir uygulamaya denk gelebilirsiniz. Bu yüzden kanalıma abone olmanızı tavsiye ederim. Bir sonraki videoda görüşmek üzere.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: