Tek Tıklama İle Başlıkları Ayarlamak

İndirme linkleri: Excel makro dosyası / test datası

Aşağıdaki YouTube Videosunda, sadece tek bir tıklamayla Excel başlık ayarlama işlemi uygulanmış ve üst başlıkların nasıl otomatik olarak ayarlandığı anlatılmıştır.

Bu sayede her seferinde filtre eklemenize, üst satırı dondurmanıza ve başlık hücrelerini renklendirmenize gerek kalmayacak.

Bu özellik, tablolarınızın hangi verileri içerdiğini net bir şekilde tanımlamanıza yardımcı olur. Bu özellik sayesinde verileriniz daha anlaşılır ve düzenli bir şekilde sunulabilir.

Açıklama

Excel, iş hayatında en sık kullanılan elektronik tablo programıdır. Bu program sayesinde verilerinizi düzenlemek ve analiz etmek oldukça kolay hale gelir. Bu bağlamda, Excel’de tek tıklama ile başlıkları ayarlamak, veri tablolarınızı daha anlaşılır ve erişilebilir hale getirmenin önemli bir parçasıdır.

Herhangi bir veri tablosunun en üst satırını seçerek başlığı kalın yapabilir, metin rengini değiştirebilir, filtre ekleyebilir veya hücre hizalamasını düzenleyebilirsiniz.

Başlıkları düzenlemek veri analizi işlemlerinizi kolaylaştırır. Verilerinizi filtrelemek veya sıralamak için başlıkları seçtiğinizde Excel otomatik olarak hangi sütunun veya satırın üzerinde çalıştığınızı anlar. Bu işlem sayesinde verileriniz üzerinde yapacağınız işlemleri daha hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz

Sonuç olarak, Excel’de tüm bu manuel işlemlerden ziyade bunu sadece tek bir tıklama ile gerçekleştirmek, size önemli ölçüde zaman kazandırır. Bu pratik yöntemi kullanarak, verilerinizin düzenli, anlaşılır ve işlevsel bir şekilde sunulmasını sağlayabilirsiniz.

Excel Başlık Ayarlama Video

Bu videoda excel başlık dondurma, excel başlık sabitleme, excel başlık ekleme, düzenleme ve filtreleme işlemlerinin nasıl tek bir tıklamayla otomatik olarak yapıldığı anlatılmıştır. Bunu yapmak için Excel VBA makro kodları kullanılmıştır.

excel başlık ayarlama

İlgili Makaleler

Filtre

Videonun Tam Metni

Hoş geldiniz

Bugün sizlere Excel’de üst başlıkların otomatik olarak ayarlanması konusunda çok sık kullandığım bir uygulamayı göstermek istiyorum.

Örneğin önünüzde ekranınıza sığmayan ve üst başlık içeren bir Excel dosyası var. Siz bu dosya üzerinde rahatlıkla çalışabilmek için evvela filtre eklemeniz gerekir. Daha sonra üst satırı dondurmanız gerekir ki aşağı doğru gittiğinizde başlıkları görebilesiniz. Başlıkları renklendirmek isteyebilirsiniz. Yazıları kalınlaştırmak isteyebilirsiniz. Şimdi tüm bu işlemleri tek bir tıklamayla nasıl yapıldığını göstereceğim.

Bu videonun açıklamalar kısmına 2 adet Excel dosyasının linkini bırakıyorum. Bu dosyalardan biri bu uygulamanın kodlarını içeren makro dosyasıdır. Diğeri test datamızdır. Siz isterseniz kendi dosyalarınız üzerinde de deneyebilirsiniz. Uğraşmak istemezseniz diye ben test dosyası da ekledim.

Şimdi bu iki dosyayı bilgisayarınıza indirin. Masaüstünde veya farklı bir yerde makro adında bir klasör açın ve Excel makro dosyasını o klasöre taşıyın.

Şimdi burası önemli. Biz bu uygulamayı kısayol olarak Excel’e ekleyeceğiz. Bu yüzden bu makro dosyası bulunduğu klasör içinde kalsın. Bunu başka bir klasöre taşımayın veya adını değiştirmeyin. Aksi takdirde hata alabilirsiniz

Şimdi klasörü açalım. Makro dosyasına sağ tıklıyoruz ve özelliklere geliyoruz. Burada eğer “Engellemeyi Kaldır” kutucuğu tikli değilse bu kutucuğa tik koyup Uygula’ya tıklıyoruz ve Tamam’a tıklıyoruz. Bu sayede Excel makro dosyasının engellemesini kaldırmış olduk.

Şimdi dosyayı açıyoruz. Dosyayı açtığınızda bu dosyanın makro kodu içerdiğine dair bir uyarı alabiliriz. “İçeriği etkinleştir” düğmesine tıklıyoruz. Makro dosyamız etkinleştirilmiş oldu.

Burada renkli bir hücre görüyorsunuz. Bu hücrenin arkaplan rengini ve yazı tipi rengini istediğiniz gibi ayarlayın. Örneğin ben arkaplan rengi olarak bej rengini seçiyorum. Yazı tipi rengi olarak koyu maviyi seçiyorum. Kaydet butonuna tıklıyorum. Yaptığımız bu değişikliği kaydetmiş olduk. Artık başlıklarda kullanmak istediğimiz rengi tanımlamış olduk.

Şimdi bu uygulamayı kısayol olarak Excel’e tanımlayalım. Sol üstte “hızlı erişim araç çubuğunu özelleştir” butonuna tıklıyorum. Açılan menüde “Diğer Komutlar” seçeneğine tıklıyorum. “Excel seçenekleri” açıldı. Burada “Şeridi Özelleştir” e tıklıyorum. Sağda görülen ana sekmeler alanına bir “Uygulama” sekmesi ekleyeceğiz. “Yeni sekme” düğmesine tıklıyorum. Bu sekmenin adını değiştiriyorum. Örneğin “Uygulama” adını giriyorum.

Solda “Popüler Komutlar” bulunan alanda makroları seçiyorum. Burada makro fonksiyon adı görülüyor. Bu komutu seçtim, sağda grubu seçiyorum ve ortadaki “Ekle” butonuna tıklıyorum. Şimdi bunun adını “üst satır düzenleme” olarak değiştiriyorum ve bir simge seçip Tamam’a tıklıyorum.

Görüldüğü gibi yukarıda “Uygulama” sekmesi açıldı. Bu sekme altında “üst satır düzenleme” makro kısayolunu görüyoruz. Artık bu dosyayla işimiz bitti. Bu dosyayı kapatalım ve test dosyamızı açalım.

Şimdi “Uygulama” sekmesine tıklayın. Burada az önce eklediğimiz kısayolu görüyoruz. Tıklayalım ve üst başlıklar otomatik olarak ayarlanmış oldu. Artık her seferinde filtre eklemenize, üst satırı dondurmanıza gerek kalmadı.

Evet. Videonun sonuna geldik. İş hayatında Excel programını sıklıkla kullananların işlerini kolaylaştıracak içerikler üretiyorum. İş yükünüzü hafifletecek bir uygulamaya denk gelebilirsiniz. Bu yüzden kanalıma abone olmanızı tavsiye ederim.

Bir sonraki videoda görüşmek üzere.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: